Offseason z pohledu stravování II.

08.12.2020

Sepsat druhou část článku mi i kvůli plodné diskuzi k tématu na Facebooku chvíli trvalo. Slibované a minule nakousnuté pokračování článku obsahující konkrétní rady a postupy ze mě ale nakonec vypadlo, tak pojďme na to.

Proč omezit sacharidy ve stravě alespoň v nějakém období roku ať z pohledu tréninku nebo z pohledu sezóny či ročního období? Hlavně proto, že změna je potřeba! A proč ji udělat právě v odpočinku po sezóně, jsem už psal minule. Nemáte tam moc co pokazit.

Nebojím se říci, že tato změna prospěje naprosto každému. Slinivka si uleví od neustálého vyplavování inzulinu, což samo o sobě vede ke snížení zánětlivosti - místo brufenu raději vynechte na den, či dva sacharidy, popřípadě je aspoň výrazně omezte a uvidíte, že to bude lepší než ta růžová pilulka. Nižší zánětlivost rovná se lepší regenerace svalů i tkání v těle po náročné sezóně.

Zlepší se vám i citlivost na inzulin, což může mít za následek to, že i přesto, že se pak vrátíte ke své stravě, nepřiberete stejná kila jako jiné roky, kdy jste tohle neřešili a jen nervózně vyhlíželi pořádný trénink, aby se váha zase rychle vracela do vašeho normálu.

To jen tak opravdu krátce o tom proč ano, a je to opravdu velmi málo z benefitů, o kterých bych tu ale popsal deset stran a je jich plný internet. Dvě výše uvedená pozitiva, tedy regenerace a lepší udržování hmotnosti, by vám měla stačit k tomu, abyste o tom uvažovali.


A teď už ke konkrétním tipům:

1. Omezte jakékoliv sacharidy alespoň v jednom jídle dne, nejlépe v tom prvním

Cože? Ke snídani nemám jíst sladký, vždyť to nebudu mít energii! Nebudete! Aspoň prvních pár dní, ale to přece nevadí, máte po sezóně. Ano, opravdu prvních pár dní bude asi nepříjemných, když je váš mozek hned po ránu zvyklý na dávku cukru a k tomu, protože je to v módě, taky kofeinu, což je asi ta nejhorší kombinace, co existuje...

Proč? Protože cukry (vločky s oslazeným jogurtem, medem, sušeným "ovocem", rohlík s marmeládou, "tuna" čerstvého ovoce v domnění, že je to přece zdravé,...) a kofein extrémně stimulují adrenální žlázy samy o sobě, natož pak v jejich kombinaci a ještě když k tomu nejsou tuky ("protože z těch se tloustne") a bílkoviny ("protože ty na vytrvalostní sport tolik nepotřebuješ"), které tento výstřel hladin mnoha hormonů alespoň trochu vyhlazují a protahují, to celkově vede k velmi rychlému úpadku energie na následující hodiny.

Tedy dokud to nevyřešíte další kávou nebo cukrem, což nejde donekonečna, ale o tom zase jindy. O tukovém metabolismu si pak můžete nechat jen zdát. Navíc omezit cukry ke snídani je nejrychlejší způsob adaptace na práci s tukovým metabolismem, protože celou noc jste žádné neměli a okno tak bude výrazně delší a lépe snesitelné.

Jak na to? Jezte tučnou snídani s velkým množstvím bílkoviny, i když bude kaloricky o hodně vydatnější než ta vaše obvyklá založená na sacharidech. Z bílkovin dostanete hlavní motor pro práci, trénink i fungování a z tuků se časem naučíte využívat energii i dále v průběhu dne, tak, jako to u vás začalo už v noci a nebudete to zbytečně přerušovat nebo oslabovat cukrem. Že bude jídlo těžší a budete mít problém to strávit? To se může stát, proto doporučuji začít opatrně a s rozumem.


2. Zbavte se potřeby přijímat cukry před tréninkem

Potřeby ládovat se cukříky před sportováním vás částečně zbaví už to samotné odvyknutí si snídat sacharidy, protože vám bude lépe držet stabilní hladina cukru. I tak si budete asi stále myslet, že před tréninkem je potřeba tam něco "nacukrovat." Ano i ne, záleží hodně na individualitě, ale ze zkušenosti opět vím, že jedinců, kterým cukr před výkonem opravdu pomůže, je spíše méně než těch, které paradoxně tlumí, i když si myslí opak.

Proč? Protože cukr vám vyplaví inzulin a ten vám snižuje hladinu cukru v krvi! A to fakt např. před intenzivním startem závodu nechcete. Vždy záleží na načasování, dá se to "stihnout", ale nemá to až takový přínos. Sami si uvědomte a všimněte, kdo z těch opravdových profíků před startem intenzivních disciplín něco jí a kdo ne.

Jak na to? Prostě to vydržte a sladkost, co jste si chtěli vzít před tréninkem, si dejte do kapsy a dejte si ji třeba až po 10, 15, 20, nebo 30 minutách. Postupně prodlevu protahujte, pokud rovnou nezjistíte, že vám to vlastně až po té půlhodině, nebo hodině stačí.

Předchozí dva body bych považoval jako zdravý základ zbavení se psychické závislosti na cukrech. Další konkrétní tipy si můžeme rozebrat v dalším článku i za přispění vašich případných námětů. Mám taky připraveno rozebrání nízkosacharidového stravování pro sportovce a důvody, proč spousta sportovců nepochopí jeho principy úplně, a tedy na něm ztroskotá. Osobně totiž nejsem až takový zastánce nízkosacharidového stravování v tréninku, jak se může zdát, resp. hlavně těch forem, které na vás začne chrlit internet po zadání příslušného klíčového slova do vyhledávače.


Enjoy lowcarb!

Jirka Ošťádal