CZECHMAN výzva: Testování
Před finálním osmitýdenním blokem předzávodní přípravy jsme Pavla pořádně otestovali. Měřili jsme hladinu laktátu, glukózy a subjektivní vnímání úsilí (RPE). Právě RPE je u Pavla velmi přesné, což nás relativně překvapilo, protože u nezkušených cyklistů je to relativně vzácné. Pavel byl doteď více běžec než cyklista, takže v oblasti cyklistického výkonu má rozhodně větší rezervy, než v běhu.
Triatlonový výkon vyžaduje zejména silovou vybavenost a efektivitu a zachovat si rezervy pro běh. Testovali jsme zejména maximální udržitelný setrvalý stav - tedy tzv. "lactate steady state", tedy stav, ve kterém zjednodušeně tělo dokáže vybalancovat tvorbu i metabolizaci laktátu. Také jsme se snažili zjistit, zda je schopný Pavel přepnout zpět na původní hodnoty po určitém dočasném zvýšení výkonu.
Zajímavým závěrem testů je, že Pavel má velmi nízkou tepovou frekvenci při téměř všech stupních zatížení. Při regenerací má TF cca 100 úderů za minutu a při maximální intenzitě (kdy jsme otestovali cca 10 minut na 310W a 12 mmol laktátu) na úrovni 155-160 tepů. Při výkonu tedy pracuje v pásmu cca 55 tepů, což poukazuje na to, že má Pavel velké srdce (je to srdcař 😉). Není se čemu divit, protože ten velký objem krve, vysoký objem svalů a relativně vysoký výkon se nějak přečerpat musí.
Hlavní rezervou je dlouhodobý silový výkon, na kterém právě pracujeme. Díky testům víme, že Pavla čeká mnoho práce v pásmu 130-140 tepů při nízkých kadencích a silovém výkonu 230-255W. To bude mít pozitivní vliv na kapilarizaci. Nadále pokračujeme ve strukturovaném tréninku a snažíme se trochu změnit strukturu svalů, aby pracovali efektivněji. Pomocí měření hladiny glukózy jsme určili doporučený příjem energie během tréninku, což bývá často velmi podceňováno.
Zajímavostí je, že Pavel velmi přesně poznal, že by měl během tréninku přijímat více sacharidů a že některé zdroje sacharidů mu vyhovují více než jiné. Další testování proběhne při venkovním běhu na běžeckém oválu příští týden. Jsme zvědaví, co naměříme. Sledujte nás dál na Facebooku a Instagramu!